Golden Retriever

 

LPI SLCH Silveric Conway Twitty

"Sting"

Sting 1 år

 

Bildgalleri

 

 

 

 

 

 

 

Reducks Rebel Rebel

"Rebell"

Rebell 10 månader

 

Bakgrund

Rasegenskaper

Golden är den yngsta medlemmen i retrieverfamiljen. Den avlades fram som fågelhund med apportering av vattenfåglar som specialitet. Golden retrieverns ursprung går tillbaka till en enda parning i slutet av 1800-talet och ett par valpar som fick beteckningen "golden". Den allra första uppfödaren var skotten Sir Dudley Marjoriebanks, sedermera adlad lord Tweedmouth av Guisachan i Inverness och det är tack vare honom som denna "gyllene" hund existerar. Golden härstammar från en gul wavycoated retriever och en tweed water spaniel, som lord Tweedmouth parade och all dagens golden tros härstamma från ett fåtal parningar mellan hundar som kan härleda till lord Tweedmouth uppfödning. Nära släktingar till golden är curly coated retriever, flatcoated retriever, labrador retriever, chesapeake bay retriever och newfoundlandshund.

Golden retriever är en jakthund! Den jagar inte på egen hand utan dess uppgift är att leta rätt på och apportera de fåglar och hårvilt som jägaren skjutit. Jakt- och apporteringsdriften är grunden för retrieverns användning. En retriever ska vara lugn, men uppmärksam och orka vara koncentrerad under en hel jaktdag. Den ska heller inte bry sig om levande, oskadat vilt. Retrieveregenskaperna som lättlärdheten, förigheten och toleransen mot andra hundar gör golden till en vänlig och behaglig sällskapshund. Den är mycket intelligent och lättlärd och obrottsligt trofast mot sitt husfolk. En golden är energisk och behöver mycket motion och varje golden älskar att bära på något, eftersom det är en apporterande ras så har dom också behov av att bära på saker vare sig sakerna är tillåtna eller inte, man får absolut inte straffa den för att den bär på "fel" saker, man får helt enkelt lära den vad som är tillåtet.

 
  Helhetsintryck: Golden retriever ska vara symmetriskt byggd, välbalanserad, kraftfull och aktiv med flytande rörelser. Den ska utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck.

Karaktär: Golden retriever är följsam och intelligent med en medfödd arbetsförmåga. Rasen ska vara vänlig, tillitsfull och ha självförtroende.

Huvud: Huvudet ska vara proportionerligt, välmejslat och väl ansatt i halsen. Skallen ska vara bred men inte grov. Stopet ska vara väl markerat. Nostryffeln ska helst vara svart. Nospartiet ska vara kraftfullt, brett och djupt. Avståndet mellan nosspetsen och stopet ska vara ungefär detsamma som mellan stopet och nackknölen. Käkarna ska vara starka med ett perfekt, regelbundet och komplett saxbett. Ögonen ska vara mörkt bruna och sitta väl isär. Ögonkanterna ska vara mörka. Öronen ska vara medelstora och ansatta ungefär i jämnhöjd med ögonen.

Hals: Halsen ska vara torr, muskulös och av god längd.

Kropp: Kroppen ska vara välbalanserad. Rygglinjen ska vara plan. Ländpartiet ska vara kort, starkt och muskulöst. Bröstkorgen ska vara djup med långa och väl välvda revben. Svansen ska vara ansatt och buren i jämnhöjd med rygglinjen. Den ska nå till hasen och får inte vara böjd vid spetsen.

Extremiteter:

Framställ: Frambenen ska vara raka med god benstomme. Skulderbladen ska vara långa och väl tillbakalagda. Överarmarna ska vara lika långa som skulderbladen och vinklade så att frambenen är väl underställda kroppen. Armbågarna ska ligga tätt intill bröstkorgen. Framtassarna ska vara runda och kattlika.

Bakställ: Bakbenen ska vara starka och muskulösa. Knälederna ska vara väl vinklade. Underbenen ska vara kraftiga. Hasorna ska vara lågt ansatta. De ska vara rakt ställda sedda bakifrån, varken inåt- eller utåtvridna. Kohasighet är absolut inte önskvärt. Baktassarna ska vara runda och kattlika.

Rörelser: Rörelserna ska vara kraftfulla med bra påskjut. De ska vara regelbundna och parallella fram och bak. Steget ska vara långt och fritt utan antydning till höga frambensrörelser.

Päls: Pälsen ska vara slät eller vågig med rikligt behäng och med tät, vattenavvisande underull. Alla nyanser av guld- och gräddfärg, dock inte röd eller mahognyfärgad. Endast på bröstet är några få vita hårstrån tillåtna.

Storlek: Hanhund: 56-61 cm hög. Tik: 51-56 cm hög.

Fel: Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

Nota bene: Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

Testiklar: Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

 

 

                                                                          

Senast ändrad 2008-05-19                                                                                        

©Rosemari Berkemo                                                                              Startsida